Luchtbevochtiging

Luchtbevochtiging

De luchtvochtigheid wordt meestal uitgedrukt in de relatieve luchtvochtigheid. Dit is het percentage van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij de gegeven temperatuur en luchtdruk bevat.

De relatieve vochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bij de heersende temperatuur bevat, dus hoe vochtig het is. Een waarde van 100% wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve vochtigheid van 50% bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp.

Zowel ’s winters als ’s zomers kan de luchtvochtigheid binnenshuis te laag uitvallen. In de winter wordt de buitenlucht die door de kou al minder vocht bevat door de centrale verwarming verder uitgedroogd. De door de airconditioning gekoelde lucht heeft een zeer lage luchtvochtigheid en kan in de zomer hierdoor gezondheidsklachten of ongemakken opleveren. Ook het hout in meubels, parketvloeren en muziekinstrumenten kan beschadigen of gaan vervormen door een gebrek aan vocht in de lucht. Tropische planten zoals palmen drogen uit bij een te lage luchtvochtigheid.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat in de lucht zwevende virussen zoals griep langer kunnen overleven bij een lage luchtvochtigheid. Het feit dat het griepvirus sterk seizoensgebonden is, is te verklaren door de veel lagere luchtvochtigheid 's winters.

 

Overlevingstijd virussen bij verschillende luchtvochtigheidsniveaus.
Klik voor grotere weergave: Studie van de levensduur van virussen bij 5 verschillende niveau's van luchtvochtigheid (J. Harper; Airborne micro-organisms - 1961)


De luchtvochtigheid wordt meestal uitgedrukt in de relatieve luchtvochtigheid. Dit is het percentage van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij de gegeven temperatuur en luchtdruk bevat. Bij dalende temperatuur neemt het vermogen van de lucht, waterdamp te bevatten af; bij dezelfde hoeveelheid waterdamp neemt de relatieve vochtigheid dan toe. Wordt deze groter dan 100%, is de lucht verzadigd en zal er dauw of mist vormen.

Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent. Een toestel als de Airtek luchtbevochtiger brengt de luchtvochtigheid snel op het gewenste niveau.
 

Een te lage luchtvochtigheid kan de volgende klachten opleveren:

  • Koudegevoel bij een normale warmte
  • Uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen in de neus- en keelholte
  • Prikkelende keel
  • Droge hoest
  • Droge, schilferige huid
  • Gebarsten lippen
  • Droge, branderige ogen
  • Irriterende contactlenzen
  • Geïrriteerde luchtwegen
  • Verhoogde kans op infecties


Kijk op onze online shop voor ons programma luchtbehandelingsproducten:

Luchtkwaliteitsmeters Luchtreinigers tegen fijnstof Professionele luchtreinigers Luchtreinigers tegen sigarettenrook Professionele luchtbevochtigers
Luchtreiniger astma Luchtreiniger nagelstudio Soldeerrook afzuiger  Ozongenerator Luchtkanaal reinigen
Coway AP-1008DH luchtreiniger Airvita Ionisator Coway AP-1009CH luchtreiniger Coway AP-1008CH luchtreiniger Coway APM-1010DH luchtreiniger
Stadler Form Viktor luchtreiniger Honeywell CS10XE luchtkoeler Stadler Form Tom luchtwasser/bevochtiger Stadler Form Oskar luchtbevochtiger Airtek PCMH45 professionele luchtbevochtiger
Itec PD8 ontvochtiger luchtdroger Mitsubishi MJ E16 VX ontvochtiger luchtdroger Stadler Form Oskar Big Stadler Form Oskar Little Idealin Ultrafog
Stylies Aquarius Stylies Orion luchtbevochtiger Stylies Hera luchtbevochtiger Idealin Fogmax Idealin FOG 360